Gratis levering vanaf €100 en 30 dagen gratis retourneren
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 630.000 reviews
Zoek op categorie, product, activiteit...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Wat is Durable Water Repellent (duurzaam waterafstotend middel, DWR)?

25 april 2023

Durable Water Repellent, of afgekort DWR, is een spray- of wasbehandeling die op de buitenkant van outdoorkleding en -uitrustingen wordt aangebracht om ze beter bestand te maken tegen water.

Het is een belangrijk onderdeel van het maken van waterdichte kleding, maar het is niet wat de kleding ook echt waterdicht maakt. De waterdichtheid komt door het membraan dat tussen de buitenstof en de binnenvoering wordt gelamineerd. De DWR-coating zorgt ervoor dat de buitenstof zich niet volzuigt met water. Wanneer de buitenstof nat is, vermindert dat het ademende vermogen van het membraan, waardoor jij je vochtig en klam gaat voelen, met name als je het warm hebt en zweterig bent.

Soms kan het voelen alsof je waterdichte kleding is doorgelekt, maar dat is gewoon de buitenstof die nat is en vocht van je eigen lichaam dat gevangen zit in de binnenkant van je kleding. De DWR-behandeling maakt je kledingstukken niet extra waterdicht, maar helpt ze om beter te presteren op andere gebieden, wat ze comfortabeler maakt bij het dragen en je ervaring verbetert.

Meer informatie: Wat is het verschil tussen waterdicht, waterbestendig en waterafstotend?

Hoe werkt DWR?

De DWR-coating is een chemische behandeling die de buitenkant van de stof hydrofoob maakt. De behandeling vormt een laagje op de buitenstof, waardoor de oppervlaktespanning van de stof wordt verminderd. Dat zorgt voor een hogere contacthoek tussen de buitenstof en het water dat daarmee in contact is, waardoor het water druppeltjes vormt en ronder wordt en zo makkelijker af te stoten is.

Het laagje kan na verloop van tijd volledig afslijten of minder worden door vuil en vetten van je lichaam. Wanneer dit gebeurt, wordt de contacthoek tussen de buitenstof en het water lager en wordt de oppervlaktespanning van de stof hoger. Het water wordt niet meer perfect afgestoten, maar verspreidt zich en blijft aan het oppervlak van de stof hangen en sijpelt daar na verloop van tijd doorheen.

De DWR onderhouden

image

De DWR-coating slijt na verloop van tijd af door intensief gebruik en meerdere wasbeurten. Om je kleding optimaal presterend te houden, moet je de DWR-behandeling weer activeren of opnieuw aanbrengen.

Maar hoe weet je of je DWR werkt? Je kunt de DWR-coating op je uitrusting eenvoudig testen door een spuitfles te vullen met water en dat op je uitrusting te spuiten. Als het water druppeltjes vormt op het oppervlak van de stof die je er gemakkelijk vanaf kunt schudden, werkt je DWR goed. Als het water in de buitenstof dringt en die donkerder maakt, werkt je DWR niet naar behoren en moet je hem opnieuw activeren of weer aanbrengen.

Steeds wanneer je kleding met een DWR-behandeling hebt gewassen, moet je de behandeling opnieuw activeren met warmte. Je kunt dat eenvoudig doen door je kledingstukken 20-30 minuten in de wasdroger te gooien of door ze op een lage temperatuur te strijken zonder stoom en met een handdoek tussen het strijkijzer en de stof. In onze gids voor het wassen van waterdichte kleding kan je meer lezen over het opnieuw activeren van de DWR.

Als wassen en opnieuw activeren niet genoeg is, is de DWR-behandeling van je uitrusting afgesleten en moet deze opnieuw worden aangebracht. Het kan nodig zijn om dat iedere 3-6 maanden te doen, afhankelijk van hoe vaak je je uitrusting gebruikt. In onze gids voor het waterdicht maken van je kleding en uitrusting kan je meer lezen over hoe je de DWR opnieuw kunt aanbrengen met een spraybehandeling.

×