Gratis levering vanaf €100 en 30 dagen gratis retourneren
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 610.000 reviews
Cart icon
Dames
Heren
Accessoires
Gidsen
Deals

Hoe maak je kleding en uitrusting waterdicht

25 april 2023

Wanneer je tijd doorbrengt in de vrije natuur, moet je zijn voorbereid op alle soorten weer. Door je kleding en uitrusting waterdicht te maken, kunnen ze zowel water als vuil afstoten, waardoor ze beter presteren en langer meegaan. Hoewel het waterdicht maken wordt genoemd, is het meer een kwestie van het versterken van de waterafstotendheid van je kleding en uitrusting.

De echte waterdichtheid komt van de materialen die worden gebruikt in de producten, meestal een waterdicht membraan. In onze gids voor waterdicht maken kan je meer lezen over het verschil tussen waterdicht, waterafstotend en waterbestendig.

image

Een DWR-spray gebruiken

Durable Water Repellency (duurzaam waterafstotend middel), DWR is een vloeibare behandeling die op het materiaal kan worden gesproeid of erin worden gewassen. Veel outdoor-kleding en -uitrusting is gemaakt van materialen die zijn behandeld met DWR tijdens het productieproces. Maar na verloop van tijd en tijdens het gebruik slijt deze behandeling weg en moet deze opnieuw worden aangebracht.

We raden je aan om de DWR ongeveer om de 3-6 maanden opnieuw aan te brengen, na zwaar gebruik of wanneer het water niet meer in druppeltjes op het materiaal blijft liggen.

Zo doe je dat:

1.    Zorg ervoor dat het kledingstuk, de schoenen of de tas schoon en droog zijn. Als je opnieuw DWR gaat aanbrengen op waterdichte kleding, raden we je aan om eerst onze gids voor het wassen van waterdichte kleding te lezen.

2.    Spuit een gelijkmatige laag DWR-spray op het kledingstuk of de uitrusting. Spuit vanaf een afstand van ongeveer 20 cm.

3.    Laat enkele minuten aan de lucht drogen en veeg dan de overtollige vloeistof weg. Het kan nodig zijn om een tweede laag aan te brengen op gedeelten die sterk aan slijtage onderhevig zijn, zoals ellebogen, schouders en knieën.

4.    Laat het kledingstuk of de uitrusting helemaal drogen en wacht ongeveer 24 uur voordat je ze gebruikt.

image

De DWR-behandeling activeren met warmte

Sommige DWR-behandelingen moeten worden geactiveerd met warmte. Onze DWR-spray hoeft niet met warmte worden geactiveerd, maar het proces wordt er wel door versneld en de efficiëntie wordt er iets door verbeterd.

Met een wasdroger. Je kunt de DWR op kledingstukken activeren met warmte door ze ongeveer 20-30 minuten op een lage temperatuur in de wasdroger te doen.

Met een strijkijzer. Je kunt de DWR ook warmte-activeren met een strijkijzer. Zet het strijkijzer op een warme stand, niet heet, en zonder stoom. Strijk de kledingstukken zorgvuldig met een dunne handdoek tussen het strijkijzer en de kleding. Strijk niet direct op de stof als niet op het waslabel staat aangegeven dat dat kan.

Met een haardroger. Uitrusting zoals schoenen en tassen die niet kunnen worden gestreken of in de wasdroger kunnen, kan je verwarmen met een haardroger. Blaas je uitrusting droog vanaf een afstand van ongeveer 20 cm op een warme, maar niet te hete stand, zodat je niet per ongeluk iets smelt of verbrandt.

Waar kan je het op gebruiken?

Je kunt DWR-spray op de meeste outdoor-kleding en -uitrusting aanbrengen.

JacketsPantsGear
Cyclone Rescue JacketsRVRC GP CollectionRaincover
Typhoon JacketsNordwand CollectionExplor Seat Pad
Aphex Pro JacketsSilence Proshell TrousersTrailknit Waterproof Hiking Sneakers
Whisper JacketsCyclone Rescue TrousersPhantom Trail Low Hiking Shoes
Monsoon JacketsAphex Pro TrousersPhantom Trail Mid Waterproof Hiking Boots
Outdoor AnorakWhisper TrousersExplor Backpack
Wander Pro JacketWander Pro Trousers
Silence Proshell JacketsTyphoon Trousers
Helium Down JacketSilence T-zip Pants
Flex Down JacketSilence Trousers
Hybrid Jacket 3.0Trail Trousers
Trail JacketsHiball Trosuers
Hiball JacketsAdrenaline Outdoor Jeans
Bouncer Highwaist Jeans
Daybreak Trousers
Explorer Outdoor Jeans
Suspect Outdoor Trousers

Wax gebruiken

Voordat er technische materialen en waterdichte membranen bestonden, werd er was of vet gebruikt om kleding waterdicht te maken. En waxen is vandaag de dag nog steeds een goede manier om je kleding wat extra bescherming te geven.

Net als met DWR, slijt de wax van de kleding af wanneer je die gebruikt en wast. Daarom raden we je aan om de wax minstens eenmaal per jaar opnieuw aan te brengen. Het kan nodig zijn om de wax vaker opnieuw aan te brengen, als je je kleding intensief gebruikt of meerdere malen wast.

Zo doe je dat:

1.    Reinig de kledingstukken die je wilt waxen en zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn.

2.    Wrijf een laag wax op de stof. Als het goed is, kan je duidelijk zien waar je de wax hebt aangebracht.

3.    Verwarm de wax zorgvuldig met een haardroger of warmtepistool zodat hij in de stof smelt. Houd de haardroger of het warmtepistool niet te dicht op de stof, zodat die niet oververhit raakt.

4.    Controleer de naden extra zorgvuldig, het kan nodig zijn om daar meer wax op aan te brengen en opnieuw te verwarmen.

5.    Bekijk de kledingstukken helemaal om te zien of je geen stukken hebt overgeslagen. Je kunt de wax opbouwen totdat je zeker weet dat alles bedekt is. Vergeet alleen niet om de wax in de stof te smelten met lichte warmte.

6.    Laat de kledingstukken helemaal drogen en wacht 24 uur voordat je ze gebruikt.

image

Waar kan je het op gebruiken?

Wax kan alleen worden gebruikt op geweven materialen, zoals onze mix van polyester en katoen. Gebruik de wax niet op elastische stoffen, softshell of waterdichte stoffen. Daarvoor raden we de DWR-spray aan.

JacketsPantsGear
Outdoor AnorakNordwand CollectionExplor Seat Pad
Outdoor ParkaRVRC GP Collection
Wander Pro JacketWander Pro Trousers
Wander Pro Shorts
×