Gratis levering vanaf €100 en 30 dagen gratis retourneren
Zweeds design & kwaliteit
Gemiddelde beoordeling van 4.6 en meer dan 580.000 reviews
Zoek op categorie, product, activiteit...
Cart icon
Dames
Heren
Accessoires
Gidsen
Deals

Welke basislaag moet je kiezen?

19 januari 2024

De basislaag is de basis van je outfit en is essentieel om je lichaamstemperatuur te regelen en vocht van je huid af te voeren als je actief bent. Het kiezen van een basislaag kan echter overweldigend zijn vanwege de verschillende materialen, gewichten en ontwerpen die verkrijgbaar zijn. In deze gids geven we je alle informatie die je nodig hebt om de beste basislaag voor jouw activiteiten te kiezen.

Verschillende basislaagmaterialen                                      

Synthetische materialen

  • Activiteiten met hoge intensiteit

  • Uitzonderlijke vochtafvoer

Synthetische basislagen zijn de beste keuze voor activiteiten met een hoge intensiteit. Ze schitteren in vochtbeheer

door zweet snel van je huid af te voeren en snel te drogen. Ze zijn ook duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen ruw gebruik en veelvuldig wassen zonder vorm of eigenschappen te verliezen. Hierdoor zijn ze de perfecte allround-basislaag die je pakt voor verschillende buitenactiviteiten.

Er is echter één nadeel aan synthetische materialen zoals polyester - ze zijn misschien niet de beste keuze om langdurig te dragen. Ze hebben de neiging om geurtjes vast te houden en hoewel ze geweldig zijn in het afvoeren van vocht van het lichaam, zijn ze niet zo ademend als natuurlijke stoffen. Bovendien is het mogelijk dat synthetische onderlagen bij erg koud weer, vooral als het nat is, niet hetzelfde isolatieniveau bieden als merino.

Merinowol

  • Verschillende intensiteitsniveaus

  • Geurbestendig en geweldig om lang te dragen

Merino basislagen zijn ideaal voor activiteiten met verschillende intensiteitsniveaus. Ze blinken uit in het afvoeren van vocht en hebben het unieke vermogen om je lichaamstemperatuur te reguleren, zodat je warm blijft bij koud weer en koel bij warm weer. Wol heeft een hoge warmte-gewichtsverhouding en kan je warm houden, zelfs als het nat is, zonder te volumineus te zijn.


Bovendien is merinowol van nature antimicrobieel en bestand tegen geurtjes, waardoor deze geschikt is voor langdurig gebruik. Vaak hoef je je merinobasislaag niet na elk gebruik te wassen; gewoon laten luchten en je kledingstuk blijft fris. Het feit dat je de wol niet na elk gebruik hoeft te wassen is gunstig omdat wol delicater onderhoud vereist en minder duurzaam is dan synthetische materialen. Wol kan  gemakkelijker worden beschadigd door schuren of zijn vorm verliezen als deze niet goed wordt gewassen.

Gemengde materialen

  • Verschillende intensiteitsniveaus

  • Duurzaam en veelzijdig

Veel basislagen zijn gemaakt van een mix van merinowol en synthetische materialen zoals polyester. Deze mix maakt de basislaag duurzamer en beter bestand tegen slijtage, waardoor hij geschikt is voor ruige buitenactiviteiten. De wol verbetert ook de isolatie en geurbestendigheid van de onderlaag. Met deze gemengde materialen krijg je dus het beste van twee werelden en iets wat je bij elke activiteit wilt dragen.

Hoe warm is de basislaag?

De warmte van een basislaag hangt af van verschillende factoren, zoals de gebruikte materialen, de dikte van de stof en het ontwerp. Over het algemeen zijn wollen basislagen warmer dan synthetische en dikkere stoffen bieden meer isolatie.

Het gewicht van het materiaal is belangrijk

Lichtgewicht: het gewicht van de stof varieert van 130g/m² tot 180g/m² en is ontworpen voor milde tot koele omstandigheden of activiteiten met een hoge intensiteit.

Middengewicht: middengewichtopties vallen vaak in het bereik van 180 g/m² tot 220 g/m². Ze bieden meer isolatie en zijn geschikt voor kouder weer of gematigde activiteitenniveaus.

Zwaargewicht: zware basislagen hebben een stofgewicht van meer dan 220g/m² en zijn ontworpen voor extreem koude omstandigheden of wanneer je maximale isolatie nodig hebt.

Het ontwerp is ook belangrijk

De structuur of afwerking van de stof

De binnenkant van de basislaagstof kan invloed hebben op hoe isolerend het kledingstuk is. Een wafelstructuur of een geborstelde binnenkant creëert kleine luchtzakjes tussen het materiaal en de huid. Deze zakken houden warme lucht vast, wat de isolerende eigenschappen van het kledingstuk verbetert.

Kap, bivakmuts, hoge nek en duimgreep

Om warm te blijven op koudere dagen moet je je blote huid beschermen tegen kille tocht. Dragen van basislagen met een hoge nek, capuchon of geïntegreerde bivakmuts kan helpen om je nek af te schermen en te voorkomen dat koude lucht naar binnen waait. Daarnaast kan het gebruik van duimgrepen je handen en armen extra beschermen. Om die mouwen tochtvrij te houden, draag je gewoon handschoenen over de duimgrepen.

Halve rits bij de halslijn

Een basislaagtop met een halve rits is niet alleen gemakkelijker aan te trekken, maar heeft ook andere handige voordelen. Tijdens intensieve activiteiten zorgt de halve rits bij de nek voor ventilatie als je het warm en zweterig begint te krijgen. Dit is vooral handig als de intensiteit van je activiteit verandert en je geen last wilt hebben van het aandoen of uittrekken van lagen.

Onze basislagen - warm, warmer, warmst

We vinden het heerlijk om vragen te krijgen over onze basislagen en hun warmte! Het kan echter lastig zijn om uit te vinden welke  het warmst is,  omdat dit van een aantal dingen afhangt, zoals het materiaal, het gewicht en het ontwerp. Maar maak je geen zorgen. We hebben een handige gids samengesteld met een ranglijst van onze basislagen van warm naar warmst. Dus, laten we erin duiken en de perfecte optie voor jou vinden!

Gewicht stofMateriaalOntwerp
North Merino185 g/m², middengewichtgerecycled polyester 70%, merinowol 30%Geborstelde binnenkant
Waffle220 g/m², zwaargewichtgerecycled polyester 92%, elastaan 8%Wafelstructuur, ½ rits hoge hals
Outright180 g/m², middengewichtMerinowol 100%
Fuse merinoMiddengewichtviscose 30%, merinowol 28%, polyester 26%, polyamide 16%Capuchon
Mount Merino180 g/m², middengewichtmerinowol 65%, gerecycled polyester 35%
Sneaky BalaclavaMiddengewichtpolyester 90%, elastaan 10%Bivakmuts
Uphill200g/m², middengewichtgerecycled polyester 84%, elastaan 16%

De juiste basislaag kiezen

Hoe kun je, gezien al deze informatie, de beste basislaag voor jezelf kiezen?

Overweeg eerst het materiaal

Merino en synthetische mengsels: het meest veelzijdige materiaal voor basislagen dat de prestaties van zowel synthetische materialen als merinowol combineert voor duurzaamheid, vochtafvoer, warmteregulatie en geurbestendigheid.

Synthetische materialen: de uitzonderlijke vochtafvoerende eigenschappen van synthetische materialen maken ze perfect voor activiteiten met een hoge intensiteit.

Merinowol: de natuurlijke thermoregulatie en geurbestendigheid van wol maken haar perfect voor langdurig gebruik bij wisselende intensiteit en weersomstandigheden. Het is ook beter isolerend dan synthetische materialen, dus ze houdt je warmer zonder extra bulk toe te voegen.

En denk dan aan het gewicht van de stof

Het gewicht of de dikte van de stof is vaak een goede indicator van hoe isolerend de onderlaag zal zijn. Over het algemeen zijn zware basislagen beter isolerend dan middelzware, enzovoort. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met de materialen en andere eigenschappen van de stof.

Hoeveel isolatie je nodig hebt, hangt af van de buitentemperatuur en hoe actief je bent. Bij kouder weer heb je meer isolatie nodig, terwijl intensieve activiteit warmte genereert en minder isolatie vereist. Hier is een spiekbriefje dat je als uitgangspunt kunt gebruiken:

Vergeet niet om altijd rekening te houden met je eigen behoeften en voorkeuren. Als je het vaak koud hebt, heb je meestal extra isolatie nodig om warm te blijven. Aan de andere kant, als je het vaak warm hebt, heb je meestal minder isolatie nodig om het comfortabel te hebben.

En ten slotte, zorg ervoor dat de pasvorm geweldig is

Bij het kiezen van een basislaag is de pasvorm essentieel voor het comfort. Het moet je lichaam goed omsluiten, voor een efficiënte vochtafvoer en gemakkelijk in laagjes te dragen zijn. Kies echter niet voor te strak - je wilt bewegingsvrijheid en een goede bloedsomloop. Een iets langer topje is slim; het bedekt je tailleband en blijft goed zitten tijdens de actie, zodat je geen last hebt van frisse tocht.

Kies voor skiën aan een basislaagbroek van ¾ lengte. Deze vermindert de hoeveelheid stof in je skischoenen, wat het comfort verhoogt. En als je een rugzak draagt, zijn die verzonken schoudernaden een redder in nood die vervelende schuurplekken op lange tochten voorkomen.

De eerste stap in het laagjessysteem

De basislaag is slechts de basis van het laagjessysteem. Het belangrijkste doel is vochtregulatie, maar het is ook een cruciale eerste stap om warm te blijven. Lees onze Layering Guide voor meer tips over het dragen van laagjes voor kouder weer.

×